Дислексия и библиотека

26

Преди броени часове приключи семинарът „Дислексия и библиотечна среда“, част от програмата на Нов български университет по повод XIII Национална библиотечна седмица, провеждаща се в периода 14-18 май 2018 г. Водещ бе доц. д-р Екатерина Тодорова, Декан на Бакалавърски факултет, преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“, член на Управителния съвет на Българска асоциация по дислексия.

Библиотеката изказва своята благодарност на доц. д-р Екатерина Тодорова за съпричастността ú към библиотечната дейност.

По време на семинара се коментира въпроса за подходящите шрифтове за дислектици.  Един от всеки пет човека в света проявяват симптоми на дислексия. Тази информация е публикувана на сайта на Кристина Костова (http://www.adysfont.com/), разработила първото шрифтово семейство„Adys“, предназначено за хора с дислексия в България.

Библиотеката на Нов български университет инсталира „Adys“ на потребителските машини в компютърен център I и на всички компютри, предназначени за търсене в библиотечния каталог, разположени на партерния етаж и в близост до бюро „Справочно-библиографска информация“. Шрифтът улеснява възприемането на текстове при хора с лека и средна форма на дислексия.

За да се създаде документ с този шрифт или да се прочете готов такъв, създаден с друг шрифт, е достатъчно да се отвори в Microsoft Word документа и да се селектира целия текст, след което от падащо меню „Font“/„Шрифт“ да се избере „Adys“.

Апелът на Кристина Костова е „Бъдете толерантни!“.

Можем ли?

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име