В Дома на Европа в гр. София на 26 февруари 2018 г. от 14.30 ч. се проведе кръгла маса „Авторско право и библиотеките“. В нея участие взе Радостина Тодорова, директор на Библиотеката на Нов български университет, с презентация на тема „Между правата на авторите и читателите: Проблеми на академичните библиотеки = Between authors rights and patrons: Problems of the academic libraries“.

Видеоприветствие към участниците е отправено от Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. В кръглата маса участват още Емил Радев, евродепутат и член на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Мануел Матео Гойет, член на кабинета на еврокомисаря Мария Габриел, представители на Международната федерация на библиотечните асоциации (ИФЛА), Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (ЕБЛИДА) и други.

Форумът се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и ЕБЛИДА с подкрепата на Министерство на културата и е част от съпътстващата културна програма за Председателството. Във фокуса на кръглата маса са реформите в Европейското законодателство по отношение на авторското право. Европа трябва да извърши адекватна на съвременното развитие реформа в авторското право, която да подкрепи учещите. Важно е да се оцени потенциала на библиотеките като обучителни центрове за умения, особено в областта на цифровата, медийната и информационната грамотност.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име