Дарение от Борис Христов

25

На 2 ноември 2017 г. в Нов български университет се проведе церемония, на която проф. Антони Славински, Председател на Настоятелството на НБУ, присъди Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“, в памет на проф. Богдан Богданов, дфн, Президент на НБУ. Проф. д-р Христо Тодоров, член на Настоятелството на НБУ и председател на журито, обяви носителя – Борис Христов.

На същата дата поетът, писателят и сценаристът, Борис Христов, дари на Библиотеката четири свои книги: романа „Бащата на яйцето“ (1988), митографиите „Спомени за хора, камъни и риби“ (2013), „Книга на мълчанието“ (2014), „Стълп от прах: Избрано“ (2015).

Носителят на отличието завършва българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на книги със стихове, роман, повести, митографии, сценарии за игрални, документални и анимационни филми, съставител е на антологии. Лауреат е на редица награди: Голямата награда на Софийския университет за литература (2000), националната литературна награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ (2009), наградата „Орфеев венец“ (2009). През 2010 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий“ I степен за заслуги в областта на културата, който отказва да получи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име